donderdag 14 maart 2019

Uitbreiding zonnepanelen

Uitbreiding Zonnepanelen:

De huidige 20 zonnepanelen zijn eindelijk uitgebreid naar 54 stuks van 300Wp waarvan 6 stuks van 365Wp.

We hebben dit gedaan omdat we géén GAS meer hebben. Het verouderde verwarmingssysteem inclusief pijpleidingen en ketel hebben wij uit de woning verwijderd. We schrijven dit bericht 14 maart 2019 en het gemiddelde wat we nu binnenhalen aan zonne-energie ligt tussen de 8Kw en 22Kw per dag. Dit is voor ons verbruik meer dan voldoende om de lading te dekken.

Als ondersteuning hebben wij gekozen voor een Daikin splitunit airco systeem met drie wandmodellen die wij in de serre, woonkamer en hobbykamer hebben geïnstalleerd. Dit systeem kan eventueel bijspringen zowel in de zomer voor koudere lucht en in de winter voor een aangename warme temperatuur.

Uiteraard maken wij nog steeds gebruik van onze speksteenkachel waar wij vooral in de koudere periode erg van mogen genieten.

De warmwatervoorziening voor douchewater hebben wij opgelost door een warmtepompboiler te installeren van 150 liter. De ketel staat op zolder en de buitenunit aan de muur naast die van de Daikin airco. Er zit een timer in verwerkt zodat wij met enig experimenteren er achter zijn gekomen dat wij rond het middaguur de warmtepompboiler maximaal 2 uur laten draaien. Dit blijkt voldoende te zijn om zowel in de avond als in de ochtend lekker warm te kunnen douchen.

Voor de keuken hebben wij gebruik gemaakt van een zogeheten plintboiler van 10 liter. Deze voldoet ruim en is uitsluitend voor het gebruik van afwaswater.

Het koken doen wij op een inductieplaat welke op 1 fase is aangesloten. 

Ondanks dat wij een woning hebben van 1951 is het gelukt om deze met twee stappen een beter energielabel te kunnen geven. De kozijnen en ramen zijn vervangen en allemaal voorzien van dubbel glas. Het dak is volledig geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakpannen. De spouwmuren zijn voorzien van isolatie en in de kruipruimten liggen de ballen van McDonalds (kleine grijze korrels) wat absoluut goed werkt.

De badkamer is volledig verbouwd en ruimer geworden doordat wij een kast op de overloop erbij hebben betrokken. De vloer is voorzien van elektrische vloerverwarming die ingesteld staat dat deze in de ochtend en in de avond rond de 20 graden is.

Alle airco's, warmtepompboiler, elektrische vloerverwarming kunnen wij via de App op onze telefoon bedienen en instellen.

Al met al was het een leuke speurtocht naar de juiste oplossing of oplossingen en tot op de dag van  vandaag hebben wij geen enkele spijt deze aanpassingen te hebben uitgevoerd.

Als je vragen en/of opmerking hebt laat dan een berichtje achter via onze website.
Hartelijke groet en een fijne dag verder
Mike

Geen opmerkingen:

Een reactie posten