woensdag 21 november 2018

Aanpassing / verbouwing badkamer:

Aanpassing / verbouwing badkamer:


Het was/is de wens al langere tijd om de badkamer die erg gedateerd is en klein aan te passen en uit te breiden. We zijn begonnen met de wandtegels te verwijderen, de tussenmuur van de overloopkast en douche te slopen. Hieronder de situatie hoe het was.
   

   

En vanaf hier gaat het allemaal veranderen. Zoals is te zien ligt hier de tussenmuur er al uit.

   

   

Vervolgens hebben we hele nieuwe elektra aangelegd en alles op één aparte groep deze keer. Dat is dan voor de LED-verlichting, elektrische vloerverwarming, spiegel met LED-verlichting en verwarming tegen condens en een extra stopcontact voor föhn of scheerapparaat.

   

   

Het puin en alle rommel is meteen opgeruimd en naar de stort gebracht. Met ongelooflijk dankbare hulp van Rob Barker en Wim van Dorp. De aanhanger achter de auto en met 2x rijden was alles weg en de vloer schoon opgeleverd.

    

    

De laatste tegel van de wand, een gat (doorvoer) gemaakt naar het beneden toilet en vanuit het toilet een gat (doorvoer) naar de kruipruimte gemaakt.

   

   

Vervolgens door de gaten (lees doorvoer) dikke grondkabel getrokken 5 stuks. Deze zijn bestemd voor de omvormers voor zonnepanelen op voor- en achterzijde dak, de airco systemen, de warmtepompboiler en dan de douche.

   

   

Dit was een lastig klusje. Erg stugge kabels en vanuit de meterkast onder de vloer door, door de aangebrachte agten naar boven, op zolder opsplitsen en voorzien van een kabeldoos en de laatste twee kabels door het dakbeschot, achter de goot langs aan de buitenzijde van de gevel weer naar beneden naar de airco unit.

   

De volledige CV installatie, radiatoren en pijpleidingen uit het hele huis verwijderd en dit is opgehaald door Klaas van Veen uit Bant.

   

De nieuwe LED-verlichting aangebracht en uitgeprobeerd. Deze werken.


Vandaag 21 november 2018 is er begonnen met de verdere opbouw van de badkamer met toilet. Anton Boekee heeft deze klus aangenomen en we zijn blij met zijn komst.

   

Als eerste zijn de waterleidingen en het toilet aangebracht.

    

   


Dat was het voor vandaag.

Donderdag 22 november 2018. Vandaag beginnen we met de afvoeren van alles ruimtes zoals afvoer watergoot, fonteintje en een kleinere afvoer voor de warmteboiler ketel van 150 liter op zolder, de toiletten zowel boven als beneden dat alles aan het einde van de dag op het riool is aangesloten.


   

   

Het was passen en meten en zwoegen en zweten, maar uiteindelijk na ruim 2,5 uur was het onder de grond in de kruipruimten klaar. De aansluitingen zijn gereed en na een test met het toilet bleek alles gelukkig waterdicht te zijn.

   

De gaten die door beide vloeren heen gemaakt waren raken nu weer aardig gevuld. 1x pijp 1,10, 1x pijp 0,40, 5x 3-aderige kabel. Ook deze afvoer vanuit toilet naar de douche is nu klaar. Gelijk een pijp 0,40 doorgevoerd naar zolder voor eventuele afloop van de warmtepomp ketel. Langzaam maar gestaag vordert het werk.


Hier ligt Anton Boekee te zweten in de ballenbak van McMike (i.p.v. McDonalds). Gevaarlijk spul als je het inademt. vandaar dat een mondkapje een absolute must is.

De eerste latten voor de wanden van de douche worden gezaagd.

   

Op zolder de laatste stukken afvoer aangebracht en de leidingen in de juiste  vorm gelegd langs de muur heen. Alles lig nu klaar voor de definitieve bevestiging(en).

   

   

Marcel Dijkstra kan aan de gang m.b.t. de montage.

nadat de eerste latten zijn aangebracht wordt nu ook de isolatie aangebracht op de wanden van de douche. Gelijk goed doen is ons motto.

   

   

Dit scheelt weer een hoop stookkosten en het is maar een klein klusje extra in verhouding.

   

   


Alle wanden voorzien van opzetlatten en daartussen allemaal isolatie aangebracht van 4cm. Je merkt nu al het verschil. Aan de bovenzijde bij de balken en de spouw alles volgespoten met PUR.  Het is nu al stiller en warmer te noemen. Goed opgeschoten vandaag. Met een tevreden gevoel alles weer schoon en ruim gemaakt voor zover als mogelijk.

Inge heeft nog even een stukje behangen op haar hobbykamer waar de radiator heeft gehangen. Ook dat is weer van het lijstje.

   

En dan is dit het resultaat

   

Van kleine restantjes toch nog één geheel weten te maken. Ziet er weer perfect uit.


Vrijdag 22 november 2018: Marcel Dijkstra zou vandaag komen om de airco en de warmtepomp aan te sluiten. Hij stuurde gisteren ene berichtje dat het helaas niet door ging omdat hij uit de nachtdienst kwam. Een kleine tegenvaller want we kunnen  nu niet de warmtepomp aansluiten en het warme water en de leidingen testen.

Rene komt vandaag de meterkast verder af maken en de aansluitingen verzorgen. Hopelijk vandaag dat hoofdstuk af kruisen.

Anton Boekee gaat verder met het opzetten van de wanden in de douche.


   

Alle naden afgeplakt met ducttape en het toilet geplaatst.

   

Ook de douchekraan zit nu op zijn plek.

   
De ruimte is goed geïsoleerd en dat is alleen maar fijn. De wanden zitten er nu in. 
Het volgende is het water aansluiten.

Alle schroeven op de kantlatten zijn verwijderd, alle kieren voorzien van tape en we zijn klaar voor a.s. maandag 

Maandag 26 november 2018. Vandaag worden de wanden voorzien van beplating waarna vermoedelijk woensdag kan worden begonnen met het tegelwerk. Ook het water kan worden aangesloten van de douche en van de warmtepompboiler op zolder.

   

   

De achterwand van het hangtoilet zit er op. Nu verder met de wanden betimmeren.

   

Wand voorzijde woning zit er nu ook bijna volledig in.

   

   


Nog één wand te gaan en alles zit er in en klaar voor het tegelwerk.

   

Ook het bankje onder de douche staat in de stijgers.

   

Alle rommel opgeruimd en aangeveegd en klaar voor morgen bij gezondheid.


Dinsdag 27 november 2018: Planning is vandaag alle wanden voorzien van beplating en dat afstrepen, de afvoer goot infrezen en ook afstrepen en de deur plaatsen met een smal tussenstuk naar de muur en ook dit punt afstrepen. Alles klaarmaken om woensdag de vloer te storten en dan donderdag beginnen met de wanden te betegelen.

De thermostaat van de vloerverwarming heeft ook een plekje gekregen naast een lichtschakelaar en een stopcontact.
   

De deur is ook geplaatst. We hebben gekozen voor de bestaande kastdeur om deze te gebruiken zodat het op de overloop één geheel blijft m.b.t. de deuren.

   

   

Het begint al ergens op te lijken. Mooi om te zien hoe alles op zijn plek valt.

   

   

Ook het zitje onder de douchestraal zit er in. Toch wel makkelijk om even te kunnen zitten tijdens douchen. 

   

Alle muren zitten er nu in.


   

Nu eerst alle rommel opruimen, aanvegen en stofzuigen.

   

Zakken met mortel en egaline naar boven gebracht

   

Een grote industrie stofzuiger heeft alle troep opgezogen

   

Vervolgens een hechtingslaag aangebracht op de oude betonvloer.

   

De afvoergoten in de douche aangebracht en aangesloten

 

En hier wordt de eerst egaline laag aangebracht.

   

Dit moet nu uitharden en morgen komt er een cementdekvloer overheen.


Genoeg voor vandaag. druk geweest maar met een tevreden gevoel.

Wer schrijven Donderdag 29 november 2018. Anton is bezig met het aanbrengen van compriband. 

   

En toen kon er begonnen worden met het tegelen van de wanden van de nieuwe douche.


Ook het vloertje nog een keer gestort, één laagje erbij.

 
En de eerste tegels zitten er op.

 

En we gaan doorrrrrrrrr...........

   

Het begint wat te worden.

   

Als laatste vandaag de vloer nog even gestort. Deze kan dan mooi uitharden voor de volgende dag.

   

   

We schrijven vandaag alweer vrijdag 30 november 2018. Vandaag is het de bedoeling dat alle wanden worden betegeld.

   


Er wordt gestaagd door gewerkt.

   

   

Hier wordt een begin gemaakt met het douchegedeelte.

   


Het wordt vandaag een latertje, de wanden moeten er echt in. Het is de bedoeling morgen de vloer te leggen dus er moet nog even wat gedaan worden.

   

   

Maar...... het begint er op te lijken.


   

   

De wanden zitten er in op een paar kleine stukjes na.

   

Op tijd kwamen we er achter dat de sensor nog niet in de vloer was verwerkt voor de vloerverwarming. Gelukkig was dit nog te verhelpen.


   

De sleuf er in gefreesd, pijp er in en de sensor er in en klaar voor de betegeling.
   

De bestelde vloerverwarming bij POLARHEAT bleek te groot te zijn. Deze vloerverwarming is niet in te korten. Door de sterke service van Polarheat kon ik de volgende ochtend in alle vroegte de vloerverwarming omruilen zodat het werk kon doorgaan. POLARHEAT BEDANKT.

   


Zo dan,...... klaar voor de betegeling van de vloer.

Zaterdag 1 december 2018 en Anton Boekee begint aan het leggen van de vloertegels in de badkamer.

   

   

Om zoveel mogelijk stof tegen te gaan worden de tegels buiten om maat gemaakt.


De badkamer zit er bijna in. Voorlopig even twee dagen niet op lopen en dan kan er gevoegd worden. Als eerste na het voegen de WC ophangen dan kunnen we het beenedentoilet gaan afbreken. Next level as they say.

   
De lichtschakelaar, stopcontact, thermostaat, vloersensor en stuurdraad liggen nu ook allemaal op hun plaats en zijn ingebouwd.


Met het aftimmeren van de badkamerdeur en kozijn kan worden begonnen.

We schrijven inmiddels al weer maandag 3 december 2018. Vandaag moest de vloer verder uitharden en hebben we alleen maar de afzuiger in orde gemaakt. Een uiterst stille motor die nog even na draait op het moment dat je de lichtschakelaar uitdoet.


   

Als eerste gaan we nu verder met de laatste kleine stukjes tegelwerk, het voegen van alles en het werkend maken van de was zodat we het toilet beneden kunnen gaan slopen.

Tussendoor kwam op dinsdag 4 december 2018 Vitens de netwerkbeheerder van het water. De hoofdkraan lekte van het open- en dichtdoen en was dermate oud dat deze werd vervangen.

   

Op drie plaatsen in de straat werden de kranen dichtgedraaid en zat de hele straat ongeveer 10 minuten zonder water.


Toffe gasten die snel en efficiënt werkte waardoor het euvel snel werd opgelost waarvoor dank.Vandaag 5 december 2018. Anton begint aan de laatste etappe van het tegelwerk en het voegen.

      

   

Druk aan het voegen, een heel karwei maar het begint netjes te worden.

   

De WC-pot wordt gemonteerd.

   

   

   

En jawel, het eerste water vloeit er doorheen.

 En het werkt.......... weer een puntje klaar.

Vandaag 6 december 2018 staat het voegen van de wanden en vloer verder op het programma. Vervolgens afkitten en dan de glazen wanden zetten.

   

Even gaatje boren in een tegel........


En jawel GELUKT............ :-)

   

   

Hier worden de glaswanden gesteld.


De deur is ook geplaatst.

   

Druk bezig met het stellen van de deur en glaswanden.

   

De kraan is ook gemonteerd.

   

En jawel de douchekop en sproeier zijn gemonteerd en werken.

Voor vandaag meer dan genoeg gedaan. Flink opgeschoten, een hoop puin en rommel geruimd en net wat Inge zei: "Ik ben weer land aan het terug veroveren". Nu alleen nog het plafon, hier en daar nog voegwerk, de afwerkplinten de deur en kozijn en dan is de douche zover klaar. Het bad meubel maken we zelf en hopen daar a.s. zaterdag mee aan de gang te gaan.

Vrijdag 7 december 2018 alleen even heerlijk gebruik gemaakt van de douche en de stopcontacten gemonteerd.

   

dimmer, lichtschakelaar en 2 stopcontacten.


Woensdag 12 december 2018 begonnen met een stevig frame voor de glaswand van de badkamer. De standaard levering was niet stevig genoeg en het water loopt er onder door. Dit wordt opgelost door aluminium U-profielen op de wand te plaatsen en een betonnen latei onder de glaswand ook voorzien van een U-profiel.

   

Als eerste even hout gehaald en daar een paar mallen voor gemaakt ter grote van de glaswanden en de deur.

   

Het scharnier even overgezet zodat we de exacte afmetingen hebben om alles haaks, waterpas en sluitend te maken.

   

De lateien hebben we gehaald in Dronten omdat deze voorradig waren en de juiste afmetingen hadden.

   

De aluminium profielen in verstek gezaagd en na het opmeten en nogmaals meten met kit en schroeven op de wand vastgezet.


De eerste aluminium wand strip is klaar en staat nu te drogen.

Donderdag 13 december 2018. Vandaag de eerste glazen wand vastgezet op de muur zodat deze kan drogen en uitharden. Vervolgens de deur er in en dan de andere wand exact uitmeten.

   

Als eerste de plafon isolatie aangebracht en vervolgens het plafon zelf .

   

Gaten aangebracht voor de LED-verlichting en de ventilator.

   

Vervolgens de ventilator aangesloten op de lichtschakelaar.

   

De eerste glazen wand aangebracht en meteen plafonsteunen besteld die morgen als alles goed gaat binnen komen.

   

   


Deze hopen we morgen gelijk te monteren en dan de deur er in te hangen.


Vrijdag 14 december 2018. Vandaag het deurslot, het plafon, de douchewanden en deur en het aftimmeren van de douchedeur op het programma.

   


Het deurslot zit er in,


   

De plafonsteunen voor de douchewanden waren mooi op tijd binnen. Op de afbeelding zijn deze nu  gemonteerd.


   

De douchewand staat nu. Volledig in de aluminium profielen langs de wanden en op de grond. Op de grond eerst nog een latei geplaatst. Nu blijft het water mooi binnen.

   


De plafonplinten zijn aangebracht en kunnen we ook afstrepen.


   

Deurpost is afgetimmerd en de dorpel pas gemaakt.

Zaterdag 15 december 2018. Vandaag de spiegel opgehangen, de deurposten in de plamuur gezet, en veel rommel en gereedschap opgeruimd.

   

   

Maandag 17 december 2018: Vandaag zijn de eerste schoonmaakwerkzaamheden begonnen.

   

En ook de spiegelverlichting doet het. (LED)Zaterdag 22 december 2018: Vandaag veel kleine zaken afgerond. Begonnen met plankjes in de nis boven het toilet voor de handdoeken en washandjes.

   

   


Vervolgens de Klok opgehangen en de wc rol houder.

   

De kraan afgekit en de sierplaat op zijn plek aangebracht.


En een plank aangebracht boven de spiegel.

   

Voor 98% is de badkamer nu klaar en we schrijven 27 december 2018.

   

   

En het laatste, de plank boven de spiegel


De badkamer is klaar, Inge heeft de deurposten geschilderd en we kunnen dit hoofdstuk nu afsluiten.
Het is verder naar tevredenheid en we zijn blij dat we het hebben gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten