vrijdag 17 februari 2017

Geweer rek in onze "SALOON".

Geweer rek in de SALOON


In een "Saloon" mag natuurlijk een geweer niet ontbreken. Om deze nu netjes op te hangen op een veilige hoogte en toch zo voor het grijpen gaan we een GEWEER REK maken.
Een idee is er al.

   

Op de afbeelding zie je drie geweren, We hebben eens rondgekeken en schrokken ons een hoedjes voor de prijzen die ze vragen, Gemiddels € 250,00 Euro. Daarom hebben we besloten het zelf te gaan maken.

wij gaan een rek maken voor 2 geweren. Één geweer hangen we los in de "Saloon" op een andere want en nog een geweer op weer een andere wand en ook los. Dus 4 in totaal. Voor de "losse"geweren worden ook andere soorten rekken en/of ophangbevestigingen gemaakt.

Aan deze geweren ben ik voordelig gekomen inclusief scoop (2x). Ik hoef ook niet het nieuwste van het nieuwste want het is meer voor decoratie dan dat deze gebruikt gaan worden. Echter, ik zit dan wel zo in elkaar als ik dan wat ophang moet het ook 100% werken en in orde zijn.

We zijn begonnen met wat afval stukjes hout wat we hebben opgehaald bij Van Keulen in Marknese.
Daar kom ik al jaren en de prijzen zijn meer dan redelijk. Ook zijn de jongens niet beroerd om bij te springen als er een "Hulpproject" gaande is. (zie o.a: Evangelisatie aanhanger)

   

Zelf hadden we ook nog wat restandjes liggen en dat moet voldoende zijn op het geweerrek in elkaar te kunnen zetten. Als maatvoering hebben we de eerste twee buksen gebruikt. De vuren planken met de zaagmachine voorzien van gleuven die breed genoeg zijn om daar een plaatje triplex van 9mm in te laten glijden.

   

Vervolgens met de afkortzaag alles in verstek gezaagd op de juiste afmetingen.

   

Het plaatje triplex op maat gezaagd en deze vervolgens gelijmd en alles laten drogen.

   

Toen de plankjes op maat gezaagd want e wilde twee laatjes maken waar de munitie in kan. Met behulp van de zaagmachine en afkortzaag ging dat soepeltjes.

   

De zijkanten uitgemeten waar de geweren in komen te hangen. Ook daar weer vuren hout voor gebruikt en de "staanders" uitgemeten, uitgezaagd met de figuurzaag en alles geschuurd.


   

Alles nog eens nagemeten en vervolgens verlijmd en geschroefd. Het begint nu ergens op te lijken. Nu was het uitmeten van de laatjes aan de beurt. Ook dit is gemaakt van restandes die we nog hadden liggen.

   

Ook dit in elkaar gezet en verlijmd. Toen alles was geschuurd en glad was gemaakt zijn we met een  brander over het hout heen gegaan.  Dit om een veroudering tot stand te brengen.

   

   

De kleine stukken die je ziet zijn de uitsparingen in de staande planken waar de geweren in komen te liggen. Alles nog eens geschuurd (heel licht) en één laag eiken-beits aangebracht.

   

Het begint de gewenste vormen en look te krijgen. Het kost tijd en energie, maar dan heb je ook wat. En,.... het is iets waarvan ik zeker weet dat er geen 2e bestaat.

   

Nog even een keertje passen om te zien of we nog iets over het hoofd hebben gezien maar alles lijkt te kloppen en te passen. Er is rekening gehouden met de mogelijkheid een groter geweer in dit rek te plaatsen. Een wens die  misschien nog eens in vervulling gaat.

   

   

Uiteindelijk naar onze "Saloon" gebracht en daar alles nog eens uitgemeten. Gaten geboord, in het hout met een verzinkboortje iets ingeboord zodat de schroeven niet uitsteken.

   

En uiteindelijk hangt het geheel. Precies wat we voor ogen hadden.


Alleen is het wachten nog op een afbeelding die in het middevlak wordt geplaatst en dan nog één laag blanke (niet glanzende) lak aanbrengen en de knopjes van de laatjes.


Dit is het wapen van ONTARIO de provincie waar Mike is geboren in de plaats HAMILTON CANADA. Een passende afbeelding precies op de juiste plaats.

De letters onder het logo is LATIJNS en er staat:
"UT INCEPIT FIDELIS SIC PERMANET"
Wat betekent:
"Zo trouw als ze begint, zo blijft ze voortdurend."

Kosten tot nu toe € 7,50 voor wat afval hout en nog een beetje eiken-lak wat we op de plank hebben staan en wat schroeven en houtlijm.


Er wordt dus nog aan gewerkt om de welbekende puntjes op de i te zetten.
Blijf terug komen op deze pagina.

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten