dinsdag 14 februari 2017

Bureau plankje met LED-verlichting

Bureau plankje met LED-verlichting

Werken achter de laptop is wel fijn in onze 'Saloon", maar in de avond is er net te einig verlichting en zijn de toetsen niet meer goed te zien. Zal ook aan de leeftijd liggen.
Vandaar dat we zijn begonnen een plankje te fabriceren van restandhout met de bedoeling daar LED-verlichting onder te maken. Hoe het gaat worden? Lees- en bekijk het hieronder.


Als eerste gekeken tussen de restandjes hout die we nog hebben. En jawel,... daar lag precies wat ik zocht. 18mm dik triplex. 1 meter breed bij 15 cm diep. Het was iets groter allemaal, maar daar hebben we een zaag voor.


Verder houtlijm, schroeven, grondverf, eikenbeits, blanke lak en een restandje hoeklatten. Daar zij we maar eens mee begonnen. Plankje geschuurd en geplamuurd en de rand onder het plankje in verstek gezaagd.

   

Er lag nog een prachtige muurbeugel waar je zo een plank van 1.8mm dik in kunt schuiven.


Vanwege de dikte van deze beugel een klein stukje uitgezaagd en vervolgens een achterplankje op maat gemaakt zodat de achterwand niet meteen vies word.

   

Alles in elkaar gezet met houtlijm en schroeven, geschuurd en vervolgens in de 1e laag grondverf gezet. Dit moet nu eerst drogen.

   

Na de 2e laag grondverf alles glad geschuurd en vervolgens 1 laag eiken beits aangebracht en dit laten drogen.


Voor de afwerking gekozen voor een klein bronze biesje wat we nog hadden liggen van 2mm van SNIJDER RECLAME.  We hebben 2 lijnen getrokken aan de voorzijde. Miniscul maar toch net even af. Daarna 1 laag blanke lak aangebracht.

LED-Verlichting

Voor de LED-verlichting in onze rommeldozen en bakken gezocht voor een 12Volt voeding. En jawel,..... er lag nog een "oude" trafo van een harddisk die defect was. En deze gekoppeld aan de LED-verlichting. En ja hoor het werkt.

   

Toen nog een oplossing zoeken voor een schakelaar. we hadden een schakelaar tussen de 12Volt draad en de voeding kunnen plaatsen, maar dan blijft de voeding altijd stroom trekken omdat deze aan staat. Dit hebben we opgelost door gebruik te maken van op afstand bedienbare stopcontacten waar dan de stekker van de voeding in geplaatst word. Het licht kunnen we nu via de afstandbediening schakelen.


Tegelijk functioneel, want ook de pomp buiten die wij hebben gemaakt, wordt met deze afstandbediening bediend, dus 2 welbekende vliegen in 1 klap.


Het is onnodig de vijverpomp 24 uur te laten draaien, dus naast de timer die er op aangesloten zit kunnen we deze ook nog eens met dezelfde afstandbediening bedienen. Hoe deze vijverpomp gemaakt is kun je HIER terug vinden.


Nu nog de LED-verlichting onder de plank aanbrengen want dat is zo te zoen absoluut nodig, de zaak solderen en afwerken met krimpkous en vervolgens aansluiten nadat het plankje is opgehangen boven het bureautje.

   

De 12Volt draad voorzien van koppelklemmetjes zodat we deze kunnen loshalen indien nodig om achter de "Kluis" schoon te maken e.d. Vervolgens schroeven, pluggen, potlood en alle benodigdheden bij elkaar gezocht en de verdere werkzaamheden afgerond in onze "Saloon".

  

De LED-Verlichting is gemonteerd aan de onderzijde van het "boekenplankje". Aan de achterzijde even naam en datum geschreven


Als eerste begonnen met het uitmeten waar de plankensteun moet gaan komen. Met de waterpas een streep getrokken en de boorgaten afgetekend.


De richel van de plankensteun voorzien van een paar druppels constructielijm zodat het allemaal goed vast zit en toch ook weer is los te halen.

   

De 12Volt draad wit gespoten zodat je die nauwelijks ziet en het eindresultaat is er dan ook naar. Het toesenbord van de laptop is nu goed verlicht en het plankje zit netjes op de muur.


Hoe we de Wells Fargo kluis hebben gebouwd kun je HIER zien.

Wij zijn er blij mee.
Op naar de volgende klus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten